Özbek: 'Sevr Antlaşmasıyla Türkler ölüme mahkum edildi'
Hukukçu Hüseyin Özbek, bir panelde yaptığı konuşmada "Sevr'in Türk milletinin ölüm fermanı olduğunu, Viyana'ya giden Türklerin yok edilmek istendiğini" söyledi.
İstanbul Barosu Cumhuriyet Araştırmaları Merkezi (CUMER)'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında düzenlediği "100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Paneli", İstanbul Barosu konferans salonunda yapıldı. Panelin hazırlanmasına Avukat Gülseren S. Aytaş katkıda bulundu.
Stj. Av. Murat Yıldırım'ın sunum yaptığı panelin açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç yaptı. Saraç konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Lozan hakkındaki görüşünü Nutuk'tan alıntılar yaparak anlattı. Panelin ilk konuşmasını yapan İstanbul Sağlık Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Türkan Başyiğit, "Mondros'tan Mudanya'ya" başlıklı konuşmasında Lozan'a giden süreç ve Lozan görüşmelerine katılan devlet adamlarının özellikleri ve yaptıklarından bahsetti.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Özel de "Sevr'in 136. Maddesi Özelinde Adlî Kapitülasyonlar ve Lozan" konusunda bilgi verdi. Özel, kapitülasyonların bir devletin yabancı bir devlete tanıdığı imtiyazlar olduğunu belirtti. Özel, kapitülasyonların kaldırılmasının Lozan'da gerçekleştiğini belirtti, Türk heyetinin Lozan'da bilimsel tarzda konuşmalar yaptığını sözlerine ekledi.
MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı da "Lozan ve Mübadele Sözleşmesi" hakkında konuştu.
"LOZAN'DA KÖLELEŞME ZİNCİRİNİ KIRDIK"
2017-2021 döneminde TTB Başkan Yardımcısı, 2004-2016 döneminde istanbul Barosu Genel Sekreteri olarak görev yapan Av. Hüseyin Özbek, "Sevr'den Lozan'a" başlıklı konuşmasında, Türk heyetinin Lozan'da ekonomik ve siyasi yönden köleleşme zincirini kırdığını söyledi.
Sevr antlaşmasının bir zamanlar Viyana kapılarına dayanan Türklerin boynuna geçen ilmik olduğunu anlatan Özbek, "Sevr ile Türklerin ölüme mahkum edildiğini, Türklerin Anadolu'dan da sürülerek yurtsuz bırakılması ve millet olarak yok edilmek istendiğini" anlattı.
Erbil ve Diyarbakır'da yapılan bazı toplantıları anımsatan ve isim vermeden Diyarbakır Barosu'na kayıtlı iki avukatın 100. yılına giren Lozan Antlaşması'nın iptali için Danıştay'a başvurduğunu belirten Özbek, bu girişimlerle Sevr'in savunulduğunu, Lozan'ın mahkum edilmek istendiğini sözlerine ekledi.
Paneli avukatların ağırlıkta olduğu seçkin bir davetli topluluğu takip etti.
Medya detay
https://www.medyadetay.com/istanbul-barosunda-100-yilinda-lozan-paneli