TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ “ MİLLİ MÜCADELENİN 100.YILINDA İLK GÜNKÜ HEYECANLA”
TBB, Milli Mücadelenin önderi, Heyeti Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa’nın 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinin 100.yıldönümü nedeniyle, “Millli Mücadelinin 100.Yılında İlk Günkü Heyecanla” adını verdiği bir etniklik gerçekleştirdi.
TBB Başkanı Prof.Dr.Metin Feyzioğlu ve Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özarslan’ın açış konuşmalarının ardından, Ankara Seymenlerinin oyunları sergilendi.
TBB Başkan Yardımcısı Av.Hüseyin Özbek’in yönettiği panelde Prof.Dr.İhsan Güneş; “ Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas’tan Ankaraya Yolculuğu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi” , Ufuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatma Rezzan Ünalp; “Milli Mücadelede Türk Kadını”, DR.Mehmet Sarıtaş; “ 100.Yılında Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi ve Milli Mücadele” başlıklı sunum yaptılar.
TBB Başkan Yardımcısı Av.Hüseyin Özbek, Meşruiyetini kaybeden İstanbul’un Mütareke Hükümetlerine karşı, Türk Milleti’nin, Anadolu’da meşruiyetini, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinden alan bir direnç gösterdiğini anlattı.
Milli Mücadelenin tamamiyle hukuk meşruiyeti kapsamında gerçekleştiğini, 19 Mayıs 1919’da, Samsun’da atılan ilk adımın önemli dönemeçleri olan Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleriyle oluşan, halka dayalı sivil örgütlülüğün, Ankara aşamasıyla adı ilan edilmemiş bir devlet kurumsallığına dönüştüğüne işaret etti.
Emperyalizme karşı mücadele ve işgalcilere karşı zaferin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin, ulus devlet ve üniter yapı temelinde laik,çağdaş bir hukuk devleti olarak kurgulanmasının tesadüf olmayıp bilinçli bir tercihin sonucu olduğunun altını çizdi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediği, hukuka saygının esas olduğu bir devlet olma niteliğinden ayrılmasına Türk halkının izin vermeyeceğini ifade etti.
Panel sonrası TBB Türk Halk Müziği topluluğunun, ağırlıklı olarak Ankara türkülerini seslendirdiği konserle program sona erdi.