UTANÇ ABİDESİ
Çok yankılanması gereken haber hayli sessiz geçiştirildi...
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 3 Aralık’taki İstanbul ziyaretinde bir dizi anlaşma arasında iki ülke topraklarına defnedilmiş askerlerin anısına yapılacak anıt mezarlar da yer aldı.
Rusya’nın Krasnoyarsk kentinde 1915’te inşa edilen Troitski Mezarlığı’nda yatan esir Türk askerlerinin anısına inşa edilen anıtın düzenlenmesine karşılık...
Rus tarafı da 1877-1878 Türk-Rus savaşında ölen askerlerinin anısına Ayastefanos’ta (Yeşilköy) yapılan San Stefano anıt kilisesini yeniden inşa edecek.
Bu anlaşmada mantıklı bir denge yok. Zira Krasnoyarsk’taki sadece bir anıt mezar...
1878’de Ayastefanos’a kadar gelen Rusların diktiği ise işgali ve zaferi simgeleyen bir anıt kilise... Mahzenine de değişik yerlerdeki Rus mezarlarından toplanan kemikler yığılmış.
Anıt 18 Aralık 1898’de Rus çarının kuzeni Grandük Nikola, Fener Rum Patriği ve Osmanlı devlet ricalinin katıldığı bir törenle açılır. Türk halkı için 93 yenilgisinin utancını ve işgali, Ruslar içinse zaferin gururunu simgeler. Masrafı Osmanlı devletince karşılanır. Bu aşağılayıcı sembol Birinci Dünya Savaşı başlangıcında Rusların savaş ilanı üzerine dinamitle havaya uçurulur.
Hukukçu Hüseyin Özbek diyor ki:
“Türk halkının belleğinden, bilincinden çıkarmak istediği geçmişin utanç verici yenilgi sembolünü, psikokültürel çöküşü yeniden tetikleyecek bu aşağılayıcı simgeyi dostluk nişanesi olarak kabullenmek için tarih bilincinden tamamen yoksun olmak gerekir...”
Bir ülke tarihi bir yenilgiyi yeniden anıtlaştırmayı kabul edebilir mi?